Academy

A rajzom én vagyok!
avagy
A rajzod TE vagy!

Utazzunk az ismeretlenbe…


Nem is gondolnánk, hogy egyetlen rajzunkban ott rejtőzik egész életünk - minden motívum, vonal és árnyék rólunk árulkodik.

A rajztesztnek óriási kifejező ereje van, minden vonással közelebb visz saját lelkünkhöz, önmagunk igazi megismeréséhez. A rajz az egyik legősibb kommunikációs eszköz, amellyel az ember kifejezte érzéseit. Az egyedfejlődés során is korán megjelenik: már kisgyerekként rajzolunk útjára engedve fantáziánkat. Aztán felnövünk és tapasztalunk, s mindazt, amit mélyen magunkban hordozunk, ösztönösen csalogatja elő a rajz.

Tudatalattink féltve őrzött emlékei, örömünk, fájdalmunk, sőt egész jellemünk érvényre jut a rajzunkon.
A rajzunk őszinte.

Talán éppen ez benne a legfélelmetesebb, hiszen senkit sem csaphatunk be, sem másokat, sem önmagunkat.

Nem véletlen, hogy a pszichológia figyelme egyre erőteljesebben irányul a rajzoltatás fontossága felé.

Jelentőségét az is igazolja, hogy ma már egyre több területen alkalmaznak különféle rajzteszteket - a házassági tanácsadástól, a munkaköri alkalmassági vizsgálaton és pályaválasztási tanácsadáson át egészen a bűnügyi felderítésig.

„Fa-ház-kerítés-út-nap-kígyó” teszt

Többféle rajzteszt létezik, az ember, az arc, a fa, a virágok, illetve a család rajzoltatásán át a többmotívumos tesztekig.
Dr. Taraczközi István orvos - természetgyógyász egy hatmotívumos (fa-ház-kerítés-út-nap-kígyó) rajztesztet fejlesztett ki, melyet tizennégy éve alkalmaznak különféle területeken.
Ez a teszt alapvetően a testi és lelki problémák diagnosztizálására alkalmas, tehát elsősorban a gyógyítás szolgálatában áll.
A Taraczközi-módszerrel történő elemzés során a rajzoló a lap bal felső sarkában egymás alá felírja a fent említett hat motívumot, majd lerajzolja őket.
Az analitikus mindig a kép egészéből kiindulva figyeli meg az egyes elemek lapon való elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát és méretét, majd egyenként is elemzi őket.
Részletesen megvizsgálja azok vonalvezetését, árnyékolását, szerkezetét, melynek során, mint a grafológiában, minden apróságnak jelentősége van.

Ízlelgesse!

Miről árulkodik az elrendezés?

A hasonló jellemű, vagy azonos problémával küzdő emberek hasonlóan rendezik el a hat motívumot. Ennek alapján négy alaptípus létezik:
- Listázó: a bal felső sarokban fentről lefelé, egymás alá írt motívumnevek mellé rajzolja közvetlenül az egyes elemeket kicsiben. Az ilyen emberek végrehajtó típusúak, precíz munkára alkalmasak, például kiváló könyvelők lehetnek.
- Mechanikus: nem közvetlenül a felsorolás mellé, de annak sorrendjében rajzolja le az egyes motívumokat. Ezek az emberek racionálisak, logikusak, például jó mérnök lehet belőlük.
- Lineáris: a felsorolás sorrendjéhez ragaszkodva, az elemeket egy időtengelyre felfűzve rajzolja. Szintén racionális gondolkodásról árulkodik, sok tudós rajza ilyen.
- Organikus: a felsorolástól függetlenül, maga rendezi el a motívumokat úgy, hogy azok egységet alkotnak. Az ilyen emberek tudnak dönteni és alternatívákat felállítani. Jó vezetők, kreatívak, magasabb szintű, szintetikus gondolkodásra képesek.

Árulkodó motívumok

FA: A fa az érzelmi életet szimbolizálja. Lombkoronája, dőlése, nagysága, levelezettsége, a törzs vastagsága, a fa talajhoz való viszonya mind fontos jegyek. Testi szempontból a tüdő állapotát mutatja.
Ilyen a fája annak, aki
- lelkizős: ha a fa hangsúlyos a többi elemhez képest, például nagyobb, mint a ház, akkor alapvetően emocionális beállítottságú emberről van szó, aki döntéseit hajlamos érzelmi alapon meghozni.
- félrelép: ha két fát rajzolunk, arra utalhat, hogy párunk mellett máshoz is kötődünk érzelmileg. A megcsalás tipikus rajza, amikor az egyik fa a ház mellett, a kerítésen belül van, a szeretőt jelképező fa pedig távolabb, a kerítésen kívül, esetleg az út túloldalán.
- anya szeretne lenni: a fészekkel, madárfiókával vagy etetővel díszített fa utalhat a gyermek utáni erős vágyakozásra.
- allergiás: ha a „felfújt” lombkoronájú fa ágain megjelenik egy-két kis levél.

Ház: Az egót, a tudatot jelképezi. A ház nagysága, formája, díszítettsége, az ajtók-ablakok nagysága, azok nyitottsága vagy zártsága, a többi motívumhoz való helyzete az egyén külvilághoz való viszonyára, az én meghatározására utal. Szervileg a szomatikus test megfelelője.
Ilyen házat rajzol, aki
- jobbnak szeretne látszani, mint amilyen: aki elégedetlen a valósággal, és mást szeretne mutatni kifelé, mint amilyen valójában, síkbeli házat rajzol térbeli helyett.
- szeretet van otthonában: füstölgő kéményt tesz a háztetőre.
- szemproblémával küzd: a ház ablakait megerősített vonallal rajzolja.

Kerítés: Kifejezi az egó körüli mozgáslehetőséget. A kerítés nyitottsága vagy tömörsége, átláthatósága, magassága, elhelyezkedése döntő fontosságú. Testi szempontból a gerincoszlop betegségére lehet következtetni belőle.
Ilyen a kerítése annak, aki
- nyitott: vagy elfelejt kerítést rajzolni, vagy ha van, akkor átlátni rajta, van kapuja, és nem keríti körbe a házat.
- gerincproblémával küzd: ha a kerítést megerősíti, vagy lécei hegyesek és szúrósak.

Út: Lehet egyenes vagy görbe, valahová vezető vagy semmibe vesző, felezővonallal ellátott, szélein megerősített, göröngyös, vagy tüskékkel teleszórt. Általában az illető életútjáról árulkodik. Szervileg az erek, a gyomor-béltraktus betegségeire utalhat.
Ilyen az útja annak, aki
- tudja, mit akar: a határozott és egyenes út arról árulkodik, hogy rajzolójának kialakult elképzelése van jövőbeni céljairól, feladatairól, szerepéről.
- választás előtt áll: aki tanácstalan, nagy döntés előtt áll, és már-már kilátástalannak látja a helyzetét, általában útelágazást rajzol.
- szív-és érrendszeri problémával küzd: a kanyargós és hullámzó út utalhat meglevő, vagy kialakulóban lévő szív-és érrendszeri problémára.

Nap: Önmagában az emberek optimizmusát fejezi ki. Lehet kicsi vagy nagy, mosolygós, felkelő vagy lemenő, zeniten álló, a kép valamelyik sarkában rejtőző, vagy felhők mögé bújó. Sugarai lehetnek szikrázóak, esetleg túl erősek, már-már tüskések. A tudat, a psziché, a fej problémáinak hordozója.
Ilyen napot rajzol, aki
- optimista: a napnak van szeme, szája, és barátságos, mosolygós. Vagy ha a napkorong üres, akkor is kellemes ránézni, mert ragyog. Sugarai lágyak, semmiképp sem szúrósak vagy tüskések.
- drogos: ijesztő, ördögi arcok jelennek meg a napkorongban, általában ferde szájjal. Az erős narkósok sokszor csak félkész, befejezetlen napot rajzolnak.
- fejfájós: aki a nap korongját megerősíti, vagy sugarai - ha nem is az összes -, átszúrják a korongot, hajlamos a fejfájósságra.

Kígyó: Részben a hitélet kifejezője, amely nemcsak a vallásra utal, hanem az emberekbe, az életbe és önmagunkba vetett hitünkre. Másrészt a szexualitáshoz való viszonyunkat jelképezi. A kígyó alakja, formája, nagysága, elhelyezkedése, a többi szimbólummal való kapcsolata vagy elkülönülése mind-mind árulkodik szexuális viselkedésünkről.
Testi szempontból a kismedencei szervek betegségének mutatója.
Ilyen a kígyója annak, aki:
- fontosnak tartja a szexet: a tekeredő, normális méretű kígyó az egészséges libidó jele.
- nem éli meg a nőiségét: ha a kígyó a többi motívumtól távol van, szinte nem is része a képnek, akkor a rajzoló szexualitását valamilyen értelemben, testileg vagy lelkileg, elutasítja.
- szeretne hinni, kapaszkodni valamiben: a határozott vonallal rajzolt, nem spirális, a többi motívumtól elkülönülő nagy kígyó a hittel, hinni akarással áll kapcsolatban.
- kismedencei szervi problémái vannak: ilyenkor a kígyó teste meg van törve, vagy kacskaringós díszítés van rajta.

A rajzteszt nagyon összetett, a pontos elemzéshez sok szempontot kell figyelembe venni, és ez komoly szakértelmet igényel. Ezért aki rajzol vagy rajzoltat, semmiképp se vonjon le messzemenő következtetéseket a fentiek alapján, mert azok csak kiragadott példák.

forrás: http://www.termeszetgyogy.huKépzések: Tanulmányozza oktatási naptárunkat!

Oktatás helyszíne: Relax- Állj! Academy 1063 Budapest Bajnok u. 29.
Részvételi díj: 25.000,-Ft/hétvége (kedvezményesen 20.000,-Ft)
Kedvezményeinkről érdeklődjön!
Írjon nekünk!
Jelentkezni lehet: + 36 70 416 5815, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mindenkit szeretettel várunk!