Academy

Dermato-Vacuum Reflexológia

Ősidők óta ismert, hogy a bőr ingerlésével gyógyíthatók a belszervek.

Bár a pontos magyarázatát akkor még nem tudták, hatékonysága miatt a népi gyógyászat kedvelt módszerévé vált, és világszerte elterjedt.

Hazánkban néhány évtizede feledésbe merült, de mára ismét felfedezték, és egyre szélesebb körben használják.

A dermato-vacuum reflexológia belszervi betegségek gyógyítására szolgáló természetgyógyászati módszer.

„Ősi” tudás

A dermato-vacuum reflexológia többezer éves népi gyógyászati módszer, amelyet ma már több milliárd ember ismer és használ világszerte.
A köpölyözésről például Kínában i.sz. 281-bõl maradtak ránk feljegyzések, de említhetnénk a XI-XII. századi magyarországi leleteket is, melyek szerint tülökszarvba tett gyógynövényekkel gyógyítottak.

A dermato-vacuum reflexológia tudományos alapja

Az eljárás alatt a bőr elsősorban vákuummal vagy egyéb reflexhatást kiváltó eszközökkel történő ingerlését értjük. Hatásmechanizmusának alapját, elméleti magyarázatát az embrionális szelvényezettség, a Head-Mackenzie-féle zónaelmélet és a Pavlov-féle gerincvelői reflexív adja, melyek lényege, hogy egy adott gerincvelői szegment magasságában kilépő idegszál mindig ugyanazt a bőrt, izmot, illetve belszervet idegzi be, és ezek egymással szoros funkcionális kapcsolatban vannak. Azaz egy adott bőrszegmentet, bőr-izomszegmentet ért patológiás hatás betegséget vált ki a megfelelő belszervben, és fordítva: a belszervi betegségek kóros bőr- és bőr alatti izomszövet-elváltozást hoznak létre. Ez utóbbi adja a lehetőségét annak, hogy a bőr- és izomelváltozásokon keresztül a belszervek állapotát diagnosztizálni, illetve reflexterápiai eszközökkel gyógyítani tudjuk.

A dermato-vacuum reflexológia fő eszközei és területei:

Ezt az módszert általában belgyógyászati betegségek kiegészítő terápiájaként alkalmazzuk. Ilyenek például a szív- és keringési rendellenességek, a légzőszervi illetve emésztőrendszeri megbetegedések, de mozgásszervi betegségek esetén is gyakran használt eljárás. A Head-zónák ingerlésének több módszere ismert:

A köpölyözés (egyszerű, szívó, hólyaghúzó, mozgó, gyógykrémes, véreztetéses, beszúrt tűre vagy bemetszésre helyezett köpöly, villámköpöly) egy kínai közmondás szerint a betegségek felét gyógyítja. Elsősorban felső légúti betegségekre használt eljárás, de egyéb esetekben is hatékony.

Magyarországon a mozgókrémes köpölyt nyuvasztásnak is hívják, amely drasztikus, de hatásos módszer. Minden előbb említett eljárás nemcsak gyógyításra, de tonizálásra és betegségek megelõzésére is alkalmas.

A moxálást (közvetlen moxák: sebhely nélküli, hólyagképződéssel vagy sebhelyképződéssel kísért moxák, közvetett moxák: fokhagymás, metélőhagymás, feketeüröm-lepényes, fehérborsos, löszös moxák, köldökmoxák, stb., feketeüröm-hengerrel végzett moxálás: akasztott kiégetés, bőrre nyomott moxarúd) az akupresszúrás, akupunktúrás pontokon kívül minden fájdalmas pont enyhítésére, megszüntetésére és reflexhatás elérésére is alkalmazzuk. A különböző köldökmoxás és egyéb köldökstimulációs terápiák a hasüregi szervek funkcióját javítják.

A masszázsok közül leggyengédebb a szeretetmasszázs, ahol a beteg bőrének finom érintésével történik a Head-zónák ingerlése. Kedvelt eljárás a mézmasszázs is, melynek során a mézzel bekent bőr ütögetésével a méz sűrűsége és tapadóssága miatt vákuumhatás jön létre. A speciális masszázsfogások célja pedig a betegséget mutató dermatóma, miotóma stimulálása, ezekben vérbőség elérése, amely során kiváltott reflexhatás a zónához tartozó belszervben gyógyulási folyamatot indít be.

A hatóanyagelvű ingerterápiák

(fokhagymapaszta, tormatapasz, mustártapasz, paprikatapasz, csalán, aranygomblevél, Evvodia ruta carpa-paszta, Euphorbia cansiu-gyökér paszta, Ricinus communis-paszta, hideg köldökmoxa) közül kiemelném a kapsziacin és az őrölt mustárpor jótékony hatását, melyek minden lokális bőr és izomprobléma gyógyítása mellett főleg idült gyulladásoknál (például kismedencei gyulladások, hólyaghurut, idült hörghurut) hatékonyak.

A bőrtűk, hengertűk, applikátorok (tűlepedő, tűpárna) kiválóan alkalmasak többek között nyaki merevség és lumbágó okozta problémák kezelésére.

A bőrben maradó tűk

(búzaszemtű, rajzszögtű, akupunktúrás tű, háromélű tű és hosszú tű) alkalmazásának feltétele az orvosi diploma, házilag nem szabad vele foglalkozni.

A fülgyertya

Sokak által már ismert és használt eljárás, melynek pozitív hatásai részben lokális, részben általános, egész testre kiterjedő hatásával magyarázhatóak. Elsősorban arcüregi, felsőlégúti hurut, és arcüreggyulladások kezelése mellett egyensúlyzavar esetén, valamint az egész test izomrelaxálásában tapasztalhatjuk hatékonyságát.

Ezek az eljárások bárki által alkalmazhatók, és akár házilag is kivitelezhetők

Bár mindenki végrehajthatja otthon is, mégis bizonyos fokú jártasság szükséges hozzá, és körültekintéssel kell hozzáfogni. A dermato-vacuum reflexológiát végző ’terapeutának’ ugyanis pontosan kell ismernie az egyes szegmenteket, a hozzájuk tartozó szerveket, ellátási területeket, illetve azt, hogy bizonyos betegségek milyen elváltozást okoznak az adott területen a bőr-izom egységben. A Head-zónák ingerlésének különböző módjai és fokozatai vannak, ezek kiválasztása mindig egyénre és konkrét betegségre szabottan történik, ami szintén hozzáértést igényel. Emellett természetesen tisztában kell lenni az ellenjavallatokkal is, amelyekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy minden heveny beavatkozást illetõen a fent említett eljárások csak másodlagos, harmadlagos eszközlehetőségként merülnek fel.

Egy konkrét példa, amely jól szemlélteti a bőr-izomszegment és a hozzá tartozó belszerv közötti funkcionális kapcsolatot:

Égési sebesültek esetében megfigyelhető, hogy a bőrt ért nagykiterjedésű, vagy mély égési sérülés hatására akár másodpercek alatt fekélyek képződhetnek a gyomorban. Fordított esetben, amikor valaki öngyilkossági szándékkal sósavat iszik, a gyomor az erős maró hatás következtében összerándul, és a gyomorból küldött információ hatására a gerincvelőn keresztül utasítást kapnak a test izomcsoportjai, melynek következtében a test összegörnyed, és a bőr rigiddé válik.

A módszer neve hallatán sokan asszociálnak a talpreflexológiára...

A talpreflexológia a dermato-vacuum reflexológiával ellentétben alapvetően energetikai beavatkozás, és csak kismértékben érvényesülnek a fizikai, mechanikai hatások. Hatásmechanizmusának semmi köze a szegmentelmélethez, ami viszont a dermato-vacuum reflexológiának a reflexzóna masszázs eljárásokhoz hasonlóan az alapját képezi.

Átfedésre azonban mégis van példa: a talpreflexológiából ismert, hogy a kismedencei szervek elváltozásai a sarkon lokalizálódnak. Másrészt a sarkot idegzik be a keresztcsonti 1-es csigolya idegszálai is, így a sarok Head-zóna vonalai jelzik a kismedencei szervek betegségeit. Tehát például a prosztatagyulladás dermato-vacuum reflexológiai kezelése a talpreflexológiához hasonlóan a sarok Head-zónáinak ingerlésével történik.

forrás: http://www.termeszetgyogy.huKépzések: Tanulmányozza oktatási naptárunkat!

Oktatás helyszíne: Relax- Állj! Academy 1063 Budapest Bajnok u. 29.
Részvételi díj: 25.000,-Ft/hétvége (kedvezményesen 20.000,-Ft)
Kedvezményeinkről érdeklődjön!
Írjon nekünk!
Jelentkezni lehet: + 36 70 416 5815, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mindenkit szeretettel várunk!